Sudski tumač za češki jezik

Besplatna procena prevoda

Popunite odgovarajući formular ispod za beplatnu procenu prevoda:

  Vrsta usluge

  Prevod sa

  Prevod na

  Rok izrade

   Vrsta usluge

   Prevod sa

   Prevod na

   Upišite broj sati

   Oprema

    Prevod sa

    Prevod na

    Rok izrade

    Češki spada u grupu zapadnoslovenskih jezika i službeni je jezik Republike Češke. Govori ga oko deset miliona stanovnika i preko dva miliona u dijaspori. Najsličniji češkom je slovački jezik, a potom poljski i lužičkosrpski. Sličnost između češkog i slovačkog jezika se procenjuje na 95%, a između dva rata su ova dva jezika, u duhu tadašnje politike, smatrana čak za dve književne varijante jednog jezika. Češki jezik je u Srbiji u službenoj upotrebi u opšini Bela Crkva gde je najbrojnija češka nacionalna manjina i gde se od pre nekoliko godina jezik fakultativno uči u nekoliko osnovnih škola u cilju očuvanja kulturnog nasleđa ove nacionalne zajednice, a do šezdesetih godina u Beogradu u Češkom domu delovala je i češka škola u kojoj se celokupna nastava odvijala na češkom jeziku.

    Kao i svaki slovenski jezik, češki je nastao širenjem pismenosti braće Ćirila i Metodija. Među zapadnoslovenskim jezicima, češki ima najdužu književnojezičku tradiciju. Češki jezik počinje da se razvija krajem 10. veka iz praslovenskog. Pračeški jezik je u osnovi sačuvao neke elemente praslovenskog koji su do kraja 15. veka postepeno nestajali. Pisani izvori iz tog najstarijeg perioda su sporadični jer je tada pismeno bilo samo sveštenstvo, a za njihove potrebe je bio dovoljan latinski jezik. Prvi češki pisani izvor su dve rečenice iz osnivačkog akta litomnjeržickog kapitola iz 1057. godine. Kasniji pisani spomenici potiču iz 13. veka. Već u 14. veku češki jezik prodire u književnu i službenu upotrebu i pojavljuju se prve knjige na češkom. Za vreme vladivine Karla IV izašao i prevod Biblije na češki, u Pragu se osniva prvi univerzitet u ovom delu Evrope i Prag postaje središte srednjo-evropske kulture. Na prelomu 14. i 15. veka javlja se ideja reforme pravopisa, čiji je nosilac Jan Hus. Prvi rečnik češkog jezika izdat je sredinom 19. veka u pet tomova. Specifičnost današnjeg češkog jezika je postojanje razlike između pisanog i govornog jezika, koji se koristi u neslužbenoj i poluslužbenoj usmenoj komunikaciji.

    Kroz različita istorijsko-politička dešavanja, menjale su se i prilike za razvoj jezika, a nakon poraza Austro-Ugarske u I svetskom ratu, stvorena je država Čehoslovačka, sa zajednički usvojenim čehoslovačkim jezikom. Po stvaranju Republike Čehoslovačke, književnost se razvija pod uticajem zapadnoevropskih književnosti. Svetski ugled stekli su Karel Čapek, Jaroslav Hašek, Jirži Volker, Jozef Hora. Posle 1945. godine dominira socijalistički realizam. Poznati češki književnici od 20. veka do danas su: Bohumil Hrabal, Vladimir Holan, Jaroslav Sajfert, Vaclav Havel, Milan Kundera, Jozef Škvorecki, Jahim Topol.

    Čehoslovačka je 1. januara 1993. godine sporazumno podeljena na Češku i Slovačku, procesom koji su zapadni mediji nazvali “Plišani razvod”. Od 2004. godine, Republika Češka je članica Evropske unije.

    Prevodilačka agencija LEXICA sa svojim prevodiocima i ovlašćenim sudskim tumačima za češki jezik pruža sve vrste usmenih i pisanih prevoda. Angažujte našeg prevodioca za češki jezik kada Vam je potrebno prevođenje sa srpskog na češki ili sa češkog na srpski jezik. Svojim znanjem i umećem, naši prevodioci za češki jezik doprineće kvalitetnoj prezentaciji Vaše firme ili uspešnosti poslovnih sastanaka.

    Sudski tumač za češki jezik stoji Vam na raspolaganju pri overi potpisa pred nadležnim organima.

    Prilikom sklapanja braka, ukoliko je jedan od supružnika strani državljanin koji ne govori srpski jezik, obavezno je prisustvo ovlašćenog sudskog tumača na dan zakazivanja venčanja kao i na sam dan venčanja.

    • prevod sa češkog na srpski jezik
    • prevod sa srpskog na češki jezik
    • prevod sa češkog na druge jezike
    • usmeno prevođenje sa srpskog na češki jezik
    • usmeno prevođenje sa češkog na srpski jezik
    • prevod sa overom sudskog tumača za češki jezik
    • prisustvo sudskog tumača za češki jezik (izlazak na teren)

     

    Zanimljivosti:

    1. Karlov Univerzitet u Pragu, osnovan 1348. godine, bio je prvi univerzitet u srednjoj Evropi.
    2. Česi i Austrijanci su živeli u jednoj zajedničkoj državi do kraja prvog svetskog rata.
    3. Takozvane „kvačice“ na slovima č, š, ž potiču upravo iz češkog jezika, a pored jezika sa ovih prostora, preuzeli su ih takođe i litvanski, letonski i još neki jezici.
    4. Procenat pismenosti stanovništva u Republici Češkoj iznosi, zadivljujućih 99.9%.
    5. Program međunarodne procene studenata kojim koordinira OECD, češko obrazovanje rangira kao 15. najbolje na svetu.
    6. Autor prvih srpskih razglednica bio je Čeh – Vladislav Titelbah.
    7. Jan Nevole je češki arhitekta koji je radio u Srbiji (njegovo delo je Kapetan Mišino zdanje – zgrada Rektorata).
    8. Šećer u kocki je prvi put proizveden 1843. godine u rafineriji šećera u Dačicama (današnja Češka).
    9. František Aleksandar Zah je Čeh, koji je osnovao srpsku Vojnu akademiju i prvi načelnik glavnog generalštaba srpske vojske
    10. Reč „robot“ koja je prihvaćena u svim jezicima, prvi put je upotrebljena u češkoj drami „Rosumovi univerzalni roboti“ Karela Čapeka, a tvorac ove reči je njegov brat Jozef Čapek.
    John Huang
    John Huang
    2023-05-01
    I needed several court certified translation between Serbian, English, and Chinese, and also needed a certified court translator with me during an official ceremony. JAnja and her team at Lexica was able to provide this in a quick and professional manner. She is kind and very helpful. I highly recommend.
    Дмитрий Гребенников
    Дмитрий Гребенников
    2023-04-09
    Barbara Nikolic
    Barbara Nikolic
    2023-03-08
    Marija Tomin
    Marija Tomin
    2023-03-05
    Nenad Babic
    Nenad Babic
    2022-11-21
    Maksimalno profesionalni i ljubazni. Vrhunska usluga. 10+
    Svetlana Paskas
    Svetlana Paskas
    2022-11-18
    Nikola Samardzic
    Nikola Samardzic
    2022-09-23
    Sarge Lije
    Sarge Lije
    2022-09-20
    Alexander Arbuzov
    Alexander Arbuzov
    2022-09-20
    Danijela Mjesecevic
    Danijela Mjesecevic
    2022-09-10