Sudski tumač za makedonski jezik

Unesite podatke kako biste dobili besplatnu procenu.​

  Vrsta usluge

  Prevod sa

  Prevod na

  Rok izrade

  Unesite dokument

   Vrsta usluge

   Prevod sa

   Prevod na

   Upišite broj sati

   Oprema

   Makedonski jezik spada u grupu južnoslovenskih jezika i najsličniji je bugarskom i srpskom jeziku. Antički Makedonci su bili stari balkanski narod koji je govorio posebnim indoevropskim jezikom koji je bio sličan grčkom jeziku i koji je živeo uglavnom na području današnje grčke pokrajine Makedonije, a kasnije su ostvarili i političko jedinstvo sa Grcima. Izuzev imena, Antičku Makedoniju i današnju Republiku Makedoniju ništa ne povezuje. Sve do početka XII veka, primarna azbuka bila je glagoljica koju je tada zamenila ćirilica. 

   Današnji oblik makedonskog jezika je usvojen posle Drugog svetskog rata. SR Makedonija je formirana 2. avgusta 1944. godine na zasedanju ASNOM-a u manastiru Sv. Prohor Pčinjski koji se nalazi na jugu Srbije. Makedonski jezik je proglašen za službeni jezik Republike Makedonije kada je usvojena i makedonska azbuka. Zvanično pismo je ćirilica, ali se takođe koristi i latinica. Posle skoro 50 godina perioda Federalne Republike Jugoslavije, Makedonija je 8. septembra 1991. godine proglasila nezavisnost.

   Makedonski jezik je karakterističan po tome što umesto padeža koristi određen broj predloga, po trećesložnom akcentu, formiranju prošlog vremena sa pomoćnim glagolom “imati”, formiranju prošlog vremena sa pomoćnim glagolom “sum” i glagolskim pridevom, kao i po prošlo-budućem vremenu.

   Makedonci su najsrdačniji stanovnici Balkana, koji znaju da svojim gostima prirede osećaj dobrodošlice „kao kod kuće“, počev od ukusne gastronomije, preko muzike do opšte vedrine i ljudske topline. Kad se na makedonskom jeziku peva Biljana platno beleše ili Zajdi, zajdi, oseća se poseban lirski elegični štimung sa mnogo osećajnosti u tonalitetu. Tome doprinosi pevljivost jezika i južnjački temperament.

   Prevodilačka agencija LEXICA sa svojim prevodiocima i ovlašćenim sudskim tumačima za makedonski jezik pruža sve vrste usmenih i pisanih prevoda. Angažujte našeg prevodioca za makedonski jezik kada Vam je potrebno prevođenje sa srpskog na makedonski ili sa makedonskog na srpski jezik. Svojim znanjem i umećem, naši prevodioci za makedonski jezik doprineće kvalitetnoj prezentaciji Vaše firme ili uspešnosti poslovnih sastanaka.

   Sudski tumač za makedonski jezik stoji Vam na raspolaganju pri overi potpisa pred nadležnim organima.

   Prilikom sklapanja braka, ukoliko je jedan od supružnika strani državljanin koji ne govori srpski jezik, obavezno je prisustvo ovlašćenog sudskog tumača na dan zakazivanja venčanja kao i na sam dan venčanja.

    

   Zdenka Majster
   Zdenka Majster
   2022-07-21
   Fast, kind and professional.
   gordana jeftic
   gordana jeftic
   2022-07-20
   Brzi i efikasni
   Biljana Nikolić
   Biljana Nikolić
   2022-06-06
   Kada mi je potrebna profesionalna i efikasna usluga sudskog prevoda zadnjih 10 godina koristim usluge agencije i uvek su pružali visok standrad usluga i zato ih svojim rečima želim nagraditi i širiti lepu reč koja je veliko hvala što takve agencije postoje.
   Ana Jerotic
   Ana Jerotic
   2022-05-27
   Brza usluga, jako ljubazni i uslužni. Prezadovoljna celom uslugom.