Sudski tumač za makedonski jezik

Besplatna procena prevoda

Popunite odgovarajući formular ispod za beplatnu procenu prevoda:

  Vrsta usluge

  Prevod sa

  Prevod na

  Rok izrade

   Vrsta usluge

   Prevod sa

   Prevod na

   Upišite broj sati

   Oprema

    Prevod sa

    Prevod na

    Rok izrade

    Makedonski jezik spada u grupu južnoslovenskih jezika i najsličniji je bugarskom i srpskom jeziku. Antički Makedonci su bili stari balkanski narod koji je govorio posebnim indoevropskim jezikom koji je bio sličan grčkom jeziku i koji je živeo uglavnom na području današnje grčke pokrajine Makedonije, a kasnije su ostvarili i političko jedinstvo sa Grcima. Izuzev imena, Antičku Makedoniju i današnju Republiku Makedoniju ništa ne povezuje. Sve do početka XII veka, primarna azbuka bila je glagoljica koju je tada zamenila ćirilica. 

    Današnji oblik makedonskog jezika je usvojen posle Drugog svetskog rata. SR Makedonija je formirana 2. avgusta 1944. godine na zasedanju ASNOM-a u manastiru Sv. Prohor Pčinjski koji se nalazi na jugu Srbije. Makedonski jezik je proglašen za službeni jezik Republike Makedonije kada je usvojena i makedonska azbuka. Zvanično pismo je ćirilica, ali se takođe koristi i latinica. Posle skoro 50 godina perioda Federalne Republike Jugoslavije, Makedonija je 8. septembra 1991. godine proglasila nezavisnost.

    Makedonski jezik je karakterističan po tome što umesto padeža koristi određen broj predloga, po trećesložnom akcentu, formiranju prošlog vremena sa pomoćnim glagolom “imati”, formiranju prošlog vremena sa pomoćnim glagolom “sum” i glagolskim pridevom, kao i po prošlo-budućem vremenu.

    Makedonci su najsrdačniji stanovnici Balkana, koji znaju da svojim gostima prirede osećaj dobrodošlice „kao kod kuće“, počev od ukusne gastronomije, preko muzike do opšte vedrine i ljudske topline. Kad se na makedonskom jeziku peva Biljana platno beleše ili Zajdi, zajdi, oseća se poseban lirski elegični štimung sa mnogo osećajnosti u tonalitetu. Tome doprinosi pevljivost jezika i južnjački temperament.

    Prevodilačka agencija LEXICA sa svojim prevodiocima i ovlašćenim sudskim tumačima za makedonski jezik pruža sve vrste usmenih i pisanih prevoda. Angažujte našeg prevodioca za makedonski jezik kada Vam je potrebno prevođenje sa srpskog na makedonski ili sa makedonskog na srpski jezik. Svojim znanjem i umećem, naši prevodioci za makedonski jezik doprineće kvalitetnoj prezentaciji Vaše firme ili uspešnosti poslovnih sastanaka.

    Sudski tumač za makedonski jezik stoji Vam na raspolaganju pri overi potpisa pred nadležnim organima.

    Prilikom sklapanja braka, ukoliko je jedan od supružnika strani državljanin koji ne govori srpski jezik, obavezno je prisustvo ovlašćenog sudskog tumača na dan zakazivanja venčanja kao i na sam dan venčanja.

     

    John Huang
    John Huang
    2023-05-01
    I needed several court certified translation between Serbian, English, and Chinese, and also needed a certified court translator with me during an official ceremony. JAnja and her team at Lexica was able to provide this in a quick and professional manner. She is kind and very helpful. I highly recommend.
    Дмитрий Гребенников
    Дмитрий Гребенников
    2023-04-09
    Barbara Nikolic
    Barbara Nikolic
    2023-03-08
    Marija Tomin
    Marija Tomin
    2023-03-05
    Nenad Babic
    Nenad Babic
    2022-11-21
    Maksimalno profesionalni i ljubazni. Vrhunska usluga. 10+
    Svetlana Paskas
    Svetlana Paskas
    2022-11-18
    Nikola Samardzic
    Nikola Samardzic
    2022-09-23
    Sarge Lije
    Sarge Lije
    2022-09-20
    Alexander Arbuzov
    Alexander Arbuzov
    2022-09-20
    Danijela Mjesecevic
    Danijela Mjesecevic
    2022-09-10