Sudski tumač za portugalski jezik

Besplatna procena prevoda

Popunite odgovarajući formular ispod za beplatnu procenu prevoda:

  Vrsta usluge

  Prevod sa

  Prevod na

  Rok izrade

   Vrsta usluge

   Prevod sa

   Prevod na

   Upišite broj sati

   Oprema

    Prevod sa

    Prevod na

    Rok izrade

    Portugalski jezik pripada grupi romanskih jezika ali se po svom egzotičnom izgovoru izdvaja od svih ostalih iz ove grupe. Osim u Portugalu on je zvanični jezik i u Angoli, Gvineji Bisao, Ekvatorijalnoj Gvineji, Mozambiku, Sao Toma i Principe, Zelenortskoj Republici, u regiji Makau (Narodna Republika Kina) i jedan je od službenih jezika u azijskoj državi Istočni Timor. Postoje dve glavne varijante portugalskog jezika: dominantni, brazilski portugalski kojim se služi oko 80% svih govornika portugalskog jezika i evropski ili luzitanski portugalski koji je službeni jezik u Portugalu, afričkim zemljama i u Istočnom Timoru.

    Portugalija je jedna od najstarijih evropskih nacija, začeta početkom srednjeg veka. Ime Portugal potiče od rimskog imena Portus Cale, mešavine grčkog i latinskog imena, a znači „Lepa luka“. Portugalski jezik se proširio u XV i XVI veku u vreme kada je Portugalija bila svetska sila jer su portugalski moreplovci otkrili pomorski put do Amerike, Afrike, Indije i dalekog Istoka. Kao rezultat toga portugalski jezik je danas zvanični jezik u osam država. Dvadesetak kreolskih jezika razvilo se iz portugalskog. Slavne osobe iz tog perioda su: Fernando Magelan koji je oplovio svet, Bartolomeo Diaz koji je dospeo do Rta Dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasko da Gama i mnogi drugi.

    Krajem XVI veka (1580), Portugalija je prvi put u istoriji izgubila nezavisnost, našavši se pod vlašću Španije čime je počelo propadanje Portugalije kao velesile. I nakon ponovnog uspostavljanja nezavisnosti (1640) Portugalija je nastavila da gubi političku i ekonomsku moć, i to zbog niza događaja kao što su Zemljotres u Lisabonu 1755, Napoleonova osvajanja, nezavisnost Brazila (1822) i građanski rat između apsolutista i liberala. Godine 1910. zbačena je monarhija. Dobar deo dvadesetog veka (1927-1974), Portugalija je provela pod desničarskom diktaturom. Dana 25. aprila 1974, levo orijentisani vojni puč zvani „Revolucija karanfila“ zbacio je represivni režim posle čega je zemlja prošla kroz velike demokratske reforme. Godine 1975. Portugalija je dala nezavisnost svojim preostalim kolonijama. Portugalija je jedna od osnivača NATO-a a od 1986. član je Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije. Portugalski jezik je manjinski jezik u Andori, Luksemburgu, Namibiji, Švajcarskoj, Južnoafričkoj Republici. Veoma je blizak španskom jeziku, ali u izgovoru postoje znatne razlike. Sačuvao je konjugaciju iz latinskog, više nego drugi romanski jezici. Na portugalskom je, između ostalih, pisao i Žoze Samarago, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

    Prevodilačka agencija LEXICA sa svojim prevodiocima i sudskim tumačima za portugalski jezik pruža sve vrste usmenih i pisanih prevoda. Angažujte našeg prevodioca za portugalski jezik kada Vam je potrebno prevođenje sa srpskog na portugalski ili sa portugalskog na srpski jezik.

    Sudski tumač za portugalski jezik stoji Vam na raspolaganju pri overi potpisa pred nadležnim organima.Prilikom sklapanja braka, ukoliko je jedan od supružnika strani državljanin koji ne govori srpski jezik, obavezno je prisustvo ovlašćenog sudskog tumača na dan zakazivanja venčanja kao i na sam dan venčanja.

    • prevod sa portugalskog na srpski jezik
    • prevod sa srpskog na portugalski jezik
    • prevod sa portugalskog na engleski jezik
    • prevod sa engleskog na portugalski jezik
    • prevod sa portugalskog na italijanski jezik
    • prevod sa italijanskog na portugalski jezik
    • prevod sa overom sudskog tumača za portugalski jezik

     

    John Huang
    John Huang
    2023-05-01
    I needed several court certified translation between Serbian, English, and Chinese, and also needed a certified court translator with me during an official ceremony. JAnja and her team at Lexica was able to provide this in a quick and professional manner. She is kind and very helpful. I highly recommend.
    Дмитрий Гребенников
    Дмитрий Гребенников
    2023-04-09
    Barbara Nikolic
    Barbara Nikolic
    2023-03-08
    Marija Tomin
    Marija Tomin
    2023-03-05
    Nenad Babic
    Nenad Babic
    2022-11-21
    Maksimalno profesionalni i ljubazni. Vrhunska usluga. 10+
    Svetlana Paskas
    Svetlana Paskas
    2022-11-18
    Nikola Samardzic
    Nikola Samardzic
    2022-09-23
    Sarge Lije
    Sarge Lije
    2022-09-20
    Alexander Arbuzov
    Alexander Arbuzov
    2022-09-20
    Danijela Mjesecevic
    Danijela Mjesecevic
    2022-09-10