Sudski tumač za poljski jezik

Besplatna procena prevoda

Popunite odgovarajući formular ispod za beplatnu procenu prevoda:

  Vrsta usluge

  Prevod sa

  Prevod na

  Rok izrade

   Vrsta usluge

   Prevod sa

   Prevod na

   Upišite broj sati

   Oprema

    Prevod sa

    Prevod na

    Rok izrade

    Poljski jezik pripada grupi zapadnoslovenskih jezika koji su deo indoevropskih. Nastao je od praindoevropskog jezika. Poljski je maternji jezik za oko pedeset miliona ljudi koji žive u Poljskoj kao i za Poljake koji žive van granica Poljske. Savremeni poljski je nastao od dijalekata koji se koriste u Velikopoljskoj i Malopoljskoj, u manjem stepenu u Mazovšu i u drugim regionima. Na poljski jezik uticali su drugi jezici, među kojima su najvažniji: latinski, nemački, češki, italijanski, engleski, francuski, ruski i ukrajinski u graničnom pojasu.

    Pod rimskom vladavinom veliki uticaj imao je latinski a od 12. veka nemački jezik. Padom pod komunistički režim, vidljiv je i ruski uticaj u razvoju poljskog jezika. Poljska je u ratovima izgubila svoju teritoriju i nezavisnost što se posebno odrazilo na jezik i književnost. Poslednji uticaj je imala Rusija, kada je Poljska pala pod komunistički režim. Tek u 19. veku, nakon što je Poljska vratila nezavisnost, počela je da cveta literatura, da se vraća nacionalni identitet, razvija jezik i kultura. Poljska postaje NATO članica a 2004. godine ulazi u EU, čime poljski jezik postaje jedan od njihovih službenih jezika.

    Izučavanje poljskog jezika u Srbiji ima dugu tradiciju. Poljski jezik je prvi počeo da predaje Đura Daničić na beogradskom Liceju u okviru predavanja iz srpskog jezika i slovenske filologije. Sistematsko izučavanje poljskog jezika počinje 1895. godine kada je Radovan Košutić počeo držati predavanja iz ruskog, poljskog i češkog jezika. Iste godine se osniva Katedra za slovenske jezike i književnosti (današnji Odsek za slavistiku). Zasluga što su se počeli izučavati i drugi slovenski jezici (a ne samo ruski), pripada Stojanu Novakoviću, tadašnjem ministru prosvete i profesoru Velike škole. Prof. Radovan Košutić 1898. godine objavljuje Gramatiku poljskog jezika i za to dobija počasni doktorat Jagjelonskog univerziteta u Krakovu 1900. godine.

    Prevodilačka agencija LEXICA sa svojim prevodiocima i sudskim tumačima za poljski jezik pruža sve vrste usmenih i pisanih prevoda. Angažujte našeg prevodioca za poljski jezik kada Vam je potrebno prevođenje sa srpskog na poljski ili sa poljskog na srpski jezik.

    Sudski tumač za poljski jezik stoji Vam na raspolaganju pri overi potpisa pred nadležnim organima.Prilikom sklapanja braka, ukoliko je jedan od supružnika strani državljanin koji ne govori srpski jezik, obavezno je prisustvo ovlašćenog sudskog tumača na dan zakazivanja venčanja kao i na sam dan venčanja.

    • prevod sa poljskog na srpski jezik
    • prevod sa srpskog na poljski jezik
    • prevod sa poljskog na engleski jezik
    • prevod sa engleskog na poljski jezik
    • prevod sa overom sudskog tumača za poljski jezik
    John Huang
    John Huang
    2023-05-01
    I needed several court certified translation between Serbian, English, and Chinese, and also needed a certified court translator with me during an official ceremony. JAnja and her team at Lexica was able to provide this in a quick and professional manner. She is kind and very helpful. I highly recommend.
    Дмитрий Гребенников
    Дмитрий Гребенников
    2023-04-09
    Barbara Nikolic
    Barbara Nikolic
    2023-03-08
    Marija Tomin
    Marija Tomin
    2023-03-05
    Nenad Babic
    Nenad Babic
    2022-11-21
    Maksimalno profesionalni i ljubazni. Vrhunska usluga. 10+
    Svetlana Paskas
    Svetlana Paskas
    2022-11-18
    Nikola Samardzic
    Nikola Samardzic
    2022-09-23
    Sarge Lije
    Sarge Lije
    2022-09-20
    Alexander Arbuzov
    Alexander Arbuzov
    2022-09-20
    Danijela Mjesecevic
    Danijela Mjesecevic
    2022-09-10