Sudski tumač za španski jezik

Besplatna procena prevoda

Popunite odgovarajući formular ispod za beplatnu procenu prevoda:

  Vrsta usluge

  Prevod sa

  Prevod na

  Rok izrade

   Vrsta usluge

   Prevod sa

   Prevod na

   Upišite broj sati

   Oprema

    Prevod sa

    Prevod na

    Rok izrade

    Španski jezik pripada romanskoj grupi jezika, kojoj pripadaju italijanski, francuski, portugalski i rumunski jezik. Nastao je u jugozapadnoj Evropi, na Pirinejskom poluostrvu (Iberija). Razvijao se iz vulgarnog latinskog, uz uticaje baskijskog, na severu i aparskog na krajnjem jugu poluostrva.

    Po rasprostranjenosti u odnosu na romanske jezike, španski je drugi po redu jezik u svetu po broju maternjih govornika i treći po korišćenju na internetu. Prema poslednjim istraživanjima ovaj jezik ima najveću stopu porasta broja govornika i smatra se da će u dogledno vreme prestići i engleski jezik.

    Prva etapa stardardizovanog španskog jezika baziranog na kastiljanskom dijalektu počinje 1200 god. kada kralj Kastilje i Leona Alfonso X Mudri, poznat i kao kralj erudit (lat. učenjak), daje zadatak jezikoslovcima sa svog dvora da prevedu Bibliju te djela iz astronomije, istorije i prava. Drugi značajniji trenutak u razvoju jezika koji se pretvara u književni, desio se 1492. godine koja je označila špansku istoriju, kako Kolumbovim otkrićem Amerike i preuzimanjem Granade, tako i izdavanjem prve gramatike kastiljanskog jezika čiji je autor bio Elio Antonio de Nebriha koji je, takođe i autor kastiljansko-latinskog rečnika Vokabularijum. Postoje razlike u leksici među različitim verzijama španskog, pre svega u rečima iz svakodnevnog govora. Tako ono što je u Španiji “un plátano“ , u Argentini je “una banana“, u Venecueli “un cambur“ a u nekim drugim hispanskim zemljama “un guineo“.

    To je jezik na kome se pevaju temperamentne španske pesme, na kojem je Migel de Servantes, preko Don Kihota, pokušao da se bori sa vetrenjačama, a Lorka pisao najdivnije ljubavne stihove. Jezik na kojem “ole” u koridi najsnažnije zvuči. Koristile su ga slavne španske ličnosti, među kojima i Salvador Dali, jedan od najkreativnijih slikara svog vremena.

    Prevodilačka agencija LEXICA sa svojim prevodiocima i sudskim tumačima za španski jezik pruža sve vrste usmenih i pisanih prevoda. Angažujte našeg prevodioca za španski jezik kada Vam je potrebno prevođenje sa srpskog na španski ili sa španskog na srpski jezik.

    Sudski tumač za španski jezik stoji Vam na raspolaganju pri overi potpisa pred nadležnim organima.

    Prilikom sklapanja braka, ukoliko je jedan od supružnika strani državljanin koji ne govori srpski jezik, obavezno je prisustvo ovlašćenog sudskog tumača na dan zakazivanja venčanja kao i na sam dan venčanja.

    • prevod sa španskog na srpski jezik
    • prevod sa srpskog na španski jezik
    • prevod sa španskog na engleski jezik
    • prevod sa engleskog na španski jezik
    • prevod sa španskog na italijanski jezik
    • prevod sa italijanskog na španski jezik
    • prevod sa španskog na ruski jezik
    • prevod sa ruskog na španski jezik
    • lektura i korektura tekstova na španskom jeziku
    • usmeno prevođenje sa španskog na srpski jezik
    • usmeno prevođenje sa srpskog na španski jezik
    • prevod sa overom sudskog tumača za španski jezik
    • prisustvo sudskog tumača za španski jezik
    John Huang
    John Huang
    2023-05-01
    I needed several court certified translation between Serbian, English, and Chinese, and also needed a certified court translator with me during an official ceremony. JAnja and her team at Lexica was able to provide this in a quick and professional manner. She is kind and very helpful. I highly recommend.
    Дмитрий Гребенников
    Дмитрий Гребенников
    2023-04-09
    Barbara Nikolic
    Barbara Nikolic
    2023-03-08
    Marija Tomin
    Marija Tomin
    2023-03-05
    Nenad Babic
    Nenad Babic
    2022-11-21
    Maksimalno profesionalni i ljubazni. Vrhunska usluga. 10+
    Svetlana Paskas
    Svetlana Paskas
    2022-11-18
    Nikola Samardzic
    Nikola Samardzic
    2022-09-23
    Sarge Lije
    Sarge Lije
    2022-09-20
    Alexander Arbuzov
    Alexander Arbuzov
    2022-09-20
    Danijela Mjesecevic
    Danijela Mjesecevic
    2022-09-10