Simultano prevođenje

Unesite podatke kako biste dobili besplatnu procenu.​

  Vrsta usluge

  Prevod sa

  Prevod na

  Upišite broj sati

  Oprema

  Simultano prevođenje predstavlja proces tokom kojeg se paralelno odvija više različitih aktivnosti, od slušanja, preko analize sadržaja, anticipacije onoga što još nije izrečeno, prevoda na ciljni jezik i samog izgovaranja prevoda.

  Simultani prevodilac (koji se obično nalazi u zvučno izolovanoj kabini) sluša govornika na izvornom jeziku preko slušalica i u realnom vremenu reprodukuje govor na ciljnom jeziku govoreći u mikrofon. Slušaoci prate izlaganje govornika u prevodu na ciljni jezik preko slušalica. Prevodilac ne sme značajno zaostati za govornikom pa ovaj metod iziskuje puno prakse i visoku koncentraciju. Jedan prevodilac može kvalitetno da prevodi 30-40 minuta, u zavisnosti od težine i intenzivnosti prevoda. Pravilnikom je propisano da standardni radni dan simultanih prevodilaca iznosi šest sati. Za jedan veliki skup, kao što je međunarodni kongres, neophodno je imati dva simultana prevodioca, koja će se naizmenično smenjivati.

  Simultani prevodilac u situacijama posebno osetljive atmosfere nije samo osoba koja poznaje dva jezika, već osoba koja posjeduje veštinu da reči izgovorene na jednom jeziku trenutno prenese u drugi jezik prilagođavajući ih duhu tog jezika, na način da onaj kome je poruka upućena stekne utisak da su te reči izvorno tako izgovorene na jeziku prevoda. Najveća prednost simultanog prevođenja jeste ušteda vremena obzirom da prevod teče skoro istovremeno sa izvornim izlaganjem, te samim tim nema usporavanja toka događaja. Od svih vrsta prevođenja, simultano se smatra s jedne strane najnapornijim, a s druge, ako se obavlja valjano, najkvalitetnijim vidom prevođenja.

  Ako planirate konferenciju ili seminar, pošaljite nam upit mejlom ili popunite obrazac za besplatnu procenu a mi ćemo pripremiti ponudu za Vas. Prevodilačka agencija LEXICA brine o detaljima i stoji Vam na raspolaganju kako sa iskusnim prevodiocima tako i sa tehničkom podrškom, od početka do završetka događaja.

  Oprema za simultano prevođenje

  Iznajmljivanje opreme najčešće podrazumeva prevodilačku kabinu, prijemnike za slušaoce, bežične i statične mikrofone, ozvučenje i prateću opremu.

  Cena iznajmljivanja opreme za simultano prevođenje zavisi od veličine prostorije koju je potrebno ozvučiti, mesta održavanja, vrste skupa, jezičkih parova, broja učesnika i govornika, kao i ostalih zahteva. Za svaki skup obezbeđen je iskusan tehničar koji je zadužen za kontrolu i ispravno funkcionisanje opreme. Insistiramo da naši tehničari, dan pre početka skupa, provere sve detalje kako bi se eliminisali potencijalni tehnički problemi.

  Svaki događaj je jedinstven. Obratite se sa poverenjem i prepustite nama organizaciju tehnike i prevodilaca. Ukoliko želite detaljne informacije o opremi, stručnim konferencijskim prevodiocima i načinu rada pošaljite upit na office@lexica.rs.

  John Huang
  John Huang
  2023-05-01
  I needed several court certified translation between Serbian, English, and Chinese, and also needed a certified court translator with me during an official ceremony. JAnja and her team at Lexica was able to provide this in a quick and professional manner. She is kind and very helpful. I highly recommend.
  Дмитрий Гребенников
  Дмитрий Гребенников
  2023-04-09
  Barbara Nikolic
  Barbara Nikolic
  2023-03-08
  Marija Tomin
  Marija Tomin
  2023-03-05
  Nenad Babic
  Nenad Babic
  2022-11-21
  Maksimalno profesionalni i ljubazni. Vrhunska usluga. 10+
  Svetlana Paskas
  Svetlana Paskas
  2022-11-18
  Nikola Samardzic
  Nikola Samardzic
  2022-09-23
  Sarge Lije
  Sarge Lije
  2022-09-20
  Alexander Arbuzov
  Alexander Arbuzov
  2022-09-20
  Danijela Mjesecevic
  Danijela Mjesecevic
  2022-09-10